BuBaO/BuSO Ervaringsleren
Het Buitengewoon Basis- en Secundair onderwijs organiseert onderwijs voor kinderen en jongeren met een ernstig meervoudige beperking, zowel op vlak van motoriek als cognitieve mogelijkheden. Men kan hier terecht vanaf de leeftijd van 2.5 jaar tem 21 jaar.
Elk van deze leerlingen heeft zijn/haar eigenheid met een unieke combinatie van mogelijkheden/beperkingen, voorkeuren en interesses. Kenmerkend is het volgen van een sterk (of uitsluitend) individueel traject hierin dat per leerling planmatig vorm krijgt, in samenspraak met het multidisciplinair team en ouders.
De nadruk ligt op:
- Een sensitief- responsieve basishouding van de professional
- Ondersteuning op maat van de leerling, rekening houdend met aandachtspanne en vermoeidheid doorheen de dag
- Leren en ontwikkelen gebeurt zoveel mogelijk dagdagelijks, gekoppeld aan levensechte, realistische en functionele situaties: eet- en drinkmomenten, verzorgingsmomenten, aan- en uitkleden, kringmomenten, ervaringsmomenten gekoppeld aan een thema...
- Elk moment benutten tot kwaliteitsvol contact en interactie, dus ook momenten waarop praktische zorg bij eten/drinken/aan- en uitkleden en zindelijkheid wordt geboden
- Het uitbreiden of verbreden van cognitieve/conceptuele vaardigheden vanuit een brede kijk op leren: focus op zowel een toename van kennis en vaardigheden, verhoging van betrokkenheid, een verbreding van bestaande vaardigheden, afname van noodzakelijke ondersteuning (fysiek/verbaal/hulpmiddel) als voorkomen van achteruitgang.
- Kansen en ondersteuning tot het verwerven van adaptieve vaardigheden: focus op conceptueel-communicatieve vaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden, sensomotorische vaardigheden en praktische vaardigheden (eten/drinken, aan- en uitkleden, zindelijkheid).
Gezien de grote noden op vlak van onderwijs en zorg is er binnen deze afdeling een sterke samenwerking tussen leerkrachten, paramedici én opvoeders (vanuit MFC).